Monday, July 6, 2015

IKAN PERCIK KUAH PUTIH

Ini hidangan berbuka puasa semalam. Sorry, gambarnya terlupa nak ambik. 

IKAN PERCIK KUAH PUTIH

Bahan-bahan:

Bawang merah - dalam 6-8 ulas
Halia - setengah inci
Serai - 3 batang, diketuk
Santan pekat - dalam 3 cawan
Sedikit garam

Ikan selar - dikelar dan lumurkan dengan halia dan bawang putih yg ditumbuk bersama dengan sedikit garam.

Cara Membuat:

1) Kisar bawang dan halia. Campurkan kesemua bahan dalam santan dan masak dengan api sederhana hingga kuah pekat dan pecah minyak. Semasa kuah sedang dimasak, siramkan pada ikan yang sedang dibakar supaya kuahnya meresap ke dalam ikan. Tutup api.

2) Bakar ikan sehingga masak. Tuangkan kuah ke atas ikan.

3) Menggunakan PHILLIPS PRESSURE COOKER (PPC), letak ikan ke dalam periuk. Tutup periuk. Tekan Bake dan Start. Pusing regulator valve kepada Bake. Masa memasak 15 minit. Halfway thru, buka penutup (jangan bimbang, dalam Bake mode, penutup boleh dibuka), siram kuah yg separuh masak tadi dan tutup semula. Tunggu hingga bunyi beep. Hidang seperti di atas. 

No comments:

Post a Comment